«

»

Jan 02

Διεθνές συνέδριο αειφορίας στον τουριστικό κλάδο

IMG_3229 [1280x768]Πρωτοπορία ΠΑΣΥΞΕ στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού χαρακτήρα των τουριστικών επιχειρήσεων

Απολογισμός Διεθνούς Συνεδρίου για την                                                                                  προώθηση της αειφορίας στον Τουριστικό Κλάδο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο Ecotourism CarbonTour Conference, που έγινε στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Divani Caravel τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, με θέμα την προώθηση της Aειφορίας στον Τουριστικό Κλάδο και διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το συνέδριο χαιρέτησαν οι: κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Αλέκος Ορουντιώτης, Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Νικόλαος Καραχάλιος, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, κ. Αποστολία Λύκου, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για Τουρισμό, κ. Χριστίνα Καραϊτίδη, Εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Αντωνία Μοροπούλου, Αντιπρύτανης ΕΜΠ, κ. Γιώργος Τσακίρης, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ. 

Το κύριο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία της Καθ. Μαρίας Λοϊζίδου, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και με την επίκαιρη και καινοτόμα θεματολογία των 27 ακόμα εισηγητών από Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία αποτέλεσε πόλο έλξης για περίπου 500 ξενοδόχους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

Το συνέδριο είχε ως στόχο την ανάδειξη του περιβαλλοντικού χαρακτήρα των τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω της προώθησης αποτελεσματικών τεχνολογιών και ασφαλών πρακτικών, εστιάζοντας κυρίως στις επιπτώσεις της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων στην κλιματική αλλαγή.

Το Συνέδριο αποτέλεσε τόπο συνάντησης για Ξενοδόχους, Τουριστικούς Πράκτορες, Ταξιδιωτικούς Πράκτορες, Επιστήμονες και επαγγελματίες από τον ιδιωτικό τομέα, Υπουργεία, Νομαρχίες, Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συνθέτοντας ένα forum για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σε όλα τα επίπεδα του βιώσιμου τουρισμού.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε αναλυτικά το λογισμικό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου  RBONTOUR (http://uest.ntua.gr/carbontour; https://www.youtube.com/watch?v=86sQXABElHk) με στόχο τη διευκόλυνση τόσο του προσωπικού όσο και των ιδιοκτητών των Τουριστικών μονάδων στη διαδικασία υπολογισμού και μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας αλλά και των εκπομπών CO2 κάθε καταλύματος γεγονός που θα οδηγήσει και στην εξοικονόμηση πόρων.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου περιλαμβάνουν:

  • Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ο φιλοπεριβαλλοντικός  χαρακτήρας του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να μπορέσει να προωθηθεί καλύτερα σε αγορές, όπως Σκανδιναβικές χώρες, ΗΠΑ, κτλ και να διεκδικήσει καλύτερες τιμές.
  • Οι ξενοδόχοι μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνική γνώση και αξιοποιώντας την μπορούν να προσδιορίσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το λειτουργικό τους κόστος στο σημερινό έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το λογισμικό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του LIFE+ έργου CARBONTOUR μπορεί να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Οι απαιτούμενες κάθε φορά παρεμβάσεις στα ξενοδοχεία δεν έχουν κατ’ ανάγκη υψηλό κόστος, ενώ η ύπαρξη κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων βοηθά περαιτέρω στην αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων.
  • Το μάρκετινγκ και η χρήση των κατάλληλων μέσων προβολής είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
  • Οι διαθέσιμες πιστοποιήσεις αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη του περιβαλλοντικά φιλικού χαρακτήρα των τουριστικών καταλυμάτων και τη συμμόρφωση με τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων.
  • Πολλές παράπλευρες δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση του τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και οι εκθέσεις τοπίου και κηποτεχνίας.

Έντονη ήταν η παρουσία και συμμετοχή της Κύπρου στις εργασίες του Συνεδρίου με τις παρουσιάσεις που έγιναν τόσο από τον κ. Ζαχαρία Ιωαννίδη, Γενικό Διευθυντή του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων, όσο και από τον κ. Φ. Δρουσιώτη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού καθώς επίσης και από τους κ.κ. Θέμη Φιλιππίδη Διευθύνοντα Σύμβουλο του τουριστικού χωριού Aliathon , κ. Λούη Μισσέρη, Γενικού Διευθυντή του SunwingSandyBayVillage και του κ. Χαρ. Χατζηχριστοδούλου εκ μέρους του Mayfair Hotel.

Άξιο λόγου και τιμή για την Κύπρο, αποτελεί και η αναφορά της Προέδρου του Συνεδρίου Καθηγήτριας  Κας Μαρίας Λοϊζίδου,  στην καταληκτική σύνοψη των εργασιών,  στα εντυπωσιακά αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας και της καθ’όλα υποδειγματικής περιβαλλοντικής  διαχείρισης που παρουσιάστηκαν από τους προαναφερόμενους ομιλητές σε σχέση με τα αντίστοιχα ξενοδοχεία της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας τα ως παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών (bestpractises).

Για αναλυτικότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον επίσημο δικτυακό τόπο του συνεδρίουwww.ecotourism2012.uest.gr&http://www.facebook.com/EcoTourism2012CarbonTourConference

Χρηματοδότηση Έργου: Χρηματοδοτικό Εργαλείο LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, LIFE09/ENV/GR/000297

Εταίροι: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων – Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων «ΕΠΤΑ ΑΕ» – Aeolian Village – Mayfair Hotel