«

»

Aug 21

Η τρομοκρατία επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά

europe

Οι επιθέσεις των τελευταίων μηνών και οι πολιτικές αναταραχές κάνουν τους ταξιδιώτες να στρέφονται σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς

Η απειλή της τρομοκρατίας επηρεάζει σημαντικά τον προγραμματισμό των διακοπών, ωστόσο, η θέληση για ταξίδια παραμένει ισχυρή, σύμφωνα με την έκθεση για τις παγκόσμιες αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά της IPK International, που πραγματοποιείται για λογαριασμό της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου.

Όπως επισημαίνεται, οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών και οι πολιτικές αναταραχές είχαν σημαντική επίδραση στην ταξιδιωτική συμπεριφορά, με τους ταξιδιώτες να στρέφονται σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς. Έτσι, δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, έχουν δραματική πτώση στις κρατήσεις και πολλά ξενοδοχεία έμειναν άδεια.

Γενικά, όμως, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν φέτος σε σχέση με το 2015.Η IPK International προβλέπει μια αύξηση κατά 2% στα ταξίδια των Ευρωπαίων στο εξωτερικό εφέτος, σε σχέση με πέρυσι, και 3% στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, με διαφοροποιήσεις στα οφέλη και τις ζημιές δημοφιλών προορισμών.

Αλλαγές συμπεριφοράς στους μισούς τουρίστες

Η IPK International διενήργησε πριν από μερικούς μήνες μια ειδική έρευνα σε πάνω από 40 μεγάλες αγορές, που αποτελούν πηγές τουρισμού, με συνεντεύξεις σε 50.000 άτομα για να αναλύσει τον αντίκτυπο των απειλών της τρομοκρατίας. Ένα από τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας ήταν ότι η απειλή της τρομοκρατίας επηρεάζει τη συμπεριφορά ταξιδιού στο 40% των διεθνών τουριστών, ενώ τα συμπεράσματα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την πηγή της αγοράς.

Οι πολίτες από τις χώρες της Νότιας Αμερικής, οι Σκανδιναβοί και οι Ολλανδοί, δήλωσαν ότι επηρεάζονται λίγο στην ταξιδιωτική τους συμπεριφορά, ενώ οι Ασιάτες και οι πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης επηρεάζονται εντονότερα από τα τρέχοντα γεγονότα. Διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της ταξιδιωτικής αγοράς: Οι έχοντες παιδιά είναι περισσότερο προσεκτικοί, ενώ οι νεότερες ηλικιακές ομάδες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις προειδοποιήσεις περί τρομοκρατίας.

Η έρευνα εξέτασε επίσης με ποιους τρόπους η απειλή της τρομοκρατίας αλλάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά. Έτσι, το 15% των διεθνών τουριστών δήλωσαν ότι θα αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό συνολικά το 2016 και μάλλον θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι η Γερμανία, η οποία είναι και πάλι είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς αυτό το καλοκαίρι. Το Timmendorfer Strand, για παράδειγμα, ένα δημοφιλές θέρετρο της Βαλτικής Θάλασσας, είναι πλήρες από κρατήσεις.

Διακοπές στο σπίτι και ασφαλείς προορισμοί είναι σε μεγάλη ζήτηση 
Το ένα τέταρτο των διεθνών τουριστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά μόνο σε μέρη που αντιλαμβάνονται ως ασφαλή. Η IPK ρώτησε τους ταξιδιώτες ποιους προορισμούς θεωρούν ως ασφαλείς.

Οι απαντήσεις είναι ενδιαφέρουσες: λιγότερο ασφαλείς βαθμολογήθηκαν προορισμοί, όπου ήδη έχουν υπάρξει τρομοκρατικές επιθέσεις ή αναταραχές. Σε παγκόσμιο επίπεδο σύγκρισης, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Αίγυπτος έλαβαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες. ενώ η κακή εικόνα ενός προορισμού επηρεάζει ακόμη και τις γειτονικές περιοχές, ανεξάρτητα από το αν υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικά εκεί ή όχι. Αυτό που έγινε σαφές ήταν ότι το 2016 θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη ζήτηση.

Ορισμένες χώρες αναμένεται να καταγράψουν τεράστιες απώλειες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η Τουρκία,  Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ισραήλ. Αντίθετα, καλές προοπτικές για αύξηση των αφίξεων διαφαίνονταν για τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σκανδιναβία και την Ελβετία, παρά την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας.

Νέα αποτελέσματα το Νοέμβριο

Μένει να δούμε τις επιπτώσεις της τρομοκρατίας στην τουριστική βιομηχανία συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γερμανία και τη Νίκαι. Η επόμενη ειδική ανάλυση της έρευνας «Η απειλή της τρομοκρατίας για τον Τουρισμό» έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Τα πρώτα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στις αρχές Νοεμβρίου 2016 στην Πίζα της Ιταλίας, στο World Travel Monitor® Forum, που διοργανώνεται από την IPK International σε συνεργασία με την ITB του Βερολίνου.