«

»

Mar 31

Με εξαιρετικές προοπτικές η Αγία Νάπα στο 2015, δηλώνει σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 20/3/2015 10:24


Την εκτίμηση ότι η «σημασία και η προσφορά σε όλα τα επίπεδα της Αγίας Νάπας αναγνωρίζεται πλέον από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων», εξέφρασε ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος προσθέτοντας πως «ο Δήμος έχει εισέλθει στη νέα χρονιά με εξαιρετικές προοπτικές, αφού είναι οικονομικά νοικοκυρεμένος, με πλεονάσματα, με μικρά και μεγάλα έργα σε εξέλιξη, με όραμα και στρατηγική».

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος είπε ότι «με το χαρακτηρισμό της Αγίας Νάπας ως «Αστικό κέντρο» έχουν ανοίξει νέοι ορίζοντες, αφού τώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε αρκετά κονδύλια για την αναβάθμιση του Δήμου με αειφόρο και βιώσιμο χαρακτήρα, διεκδικώντας μέχρι και 16 εκατομμύρια ευρώ για την επταετία 2014 -2020».

Η Αγία Νάπα, συνέχισε «έχει φέρει την εξέλιξη όχι μόνο στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο με έργα τα οποία είτε έχουν ενταχθεί, μετά από δυναμική διεκδίκηση του Δήμου, στους προϋπολογισμούς του κράτους, όπως το παραλιακό μέτωπο, είτε ξεπερνώντας εμπόδια με την εξεύρεση επενδυτών για τη Μαρίνα και το παραλιακό μέτωπο, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται σύντομα. Ακόμα, υλοποιούνται μικρότερα έργα όπως το περιβαλλοντικό κέντρο, ο κακτόκηπος και η ανάπλαση του λιμανιού, η ολοκλήρωση των οποίων θα βελτιώσει σημαντικά την Αγία Νάπα και την εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες της».

Αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς του Δήμου Αγίας Νάπας για το 2015 ο Δήμαρχος είπε ότι «μετά την ένταξη της διαχείρισης των κρεβατιών θαλάσσης και των προσφορών για τα θαλάσσια αθλήματα στη δικαιοδοσία του Δήμου, υπολογίζουμε ότι τα έσοδά μας θα είναι αυξημένα κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ». Δηλαδή, θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 30% σε σύγκριση με το 2014, είπε και σημείωσε ότι «η αύξηση αυτή δημιουργεί ένα σημαντικό πλεόνασμα, μέσω του οποίου θα γίνουν επενδύσεις σε ανταποδοτικά έργα που θα έχουν όφελος προς το Δήμο».

Κληθείς να αναφέρει τα σχέδια του για το Δήμο Αγίας Νάπας, ο κ. Καρούσος είπε χαριτολογώντας ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνούμε νοιώθουμε ότι είμαστε σε «εθνική αποστολή». Αυτή τη στιγμή η Αγία Νάπα είναι η πιο σημαντική πόλη της Κύπρου, λόγω του τουρισμού, αφού φιλοξενεί πέραν του 30% των διανυκτερεύσεων και επομένως φέρνει στην Κύπρο πέραν του 30% από τα 2,1 δισ. ευρώ των εσόδων από τον τουρισμό».

Πρόσθεσε ότι «η άσχημη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της στήριξης και της εξόρυξης του μόνου «φυσικού αερίου», που έχουμε προς το παρΌν και  ονομάζεται τουρισμός, ο οποίος έχει τεράστια αποθέματα και θα πρέπει όλοι να επενδύσουμε σε αυτό, ιδιαίτερα το Κράτος».

Στα πλαίσια της στρατηγικής αυτής, συνέχισε ο κ. Καρούσος «θα αξιοποιήσουμε και θα επενδύσουμε τα πλεονάσματα που έχουμε καταφέρει μέσω της σωστής και χρηστής διοίκησης και της προσπάθειας νοικοκυρέματος των τελευταίων χρόνων. Αυτό θα γίνει χωρίς να αυξήσουμε καμία φορολογία, σε έργα τα οποία θα είναι ανταποδοτικά προς το Δήμο και θα επαναφέρουν τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της Αγίας Νάπας».

Αφού ανέφερε ότι «στοχεύουμε να είμαστε ο πρώτος Δήμος που θα ανακοινώσει μειώσεις στις φορολογίες του», ο Δήμαρχος είπε πως «θα ετοιμαστεί πρόταση με βάση την οποία οι δημότες μας θα συμμετέχουν σε δράσεις που έχουν όφελος και εξοικονομήσεις προς το Δήμο, όπως την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, ενώ ταυτόχρονα θα δικαιούνται διαφόρων ειδών εκπτώσεις. Η όλη ιδέα είναι να δοθούν κίνητρα προς τους δημότες να συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις και να τους επιστρέφεται μέρος των εξοικονομήσεων».

Κληθείς να αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγίας Νάπας, ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν αναγνωριζόταν η σημαντικότητά του Δήμου στην κυπριακή οικονομία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψή της από τα κέντρα λήψης αποφάσεων». Δυστυχώς, συνέχισε, «όλες οι κυβερνήσεις υιοθετούσαν την πολιτική του να λαμβάνει η Αγία Νάπα χορηγίες και έργα με βάση τον πληθυσμό, ενώ η πληρωμή φόρων γινόταν με βάση τον προϋπολογισμό και τα έσοδα της».

Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε ότι «η κρατική χορηγία διαμοιράζεται με βάση τους κατοίκους ενός Δήμου, ενώ η εισφορά μας προς την Ενωση Δήμων γίνεται με βάση τον προϋπολογισμό μας. Ενώ δηλαδή πληρώνουμε την 6η πιο ψηλή εισφορά στην Ενωση Δήμων, εντούτοις είμαστε 28οι στον κατάλογο της κρατικής χορηγίας, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο. Ο λόγος που έχουμε υψηλό προϋπολογισμό είναι γιατί οι προσφερόμενες υπηρεσίες αναλογούν σε 80 χιλιάδες κατοίκους και όχι σε τρεις χιλιάδες».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο μας οφείλονται στην αμέλεια των προηγούμενων κυβερνήσεων να επενδύσουν στην Αγία Νάπα. Εάν όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν επενδύσεις στην Αγία Νάπα σύμφωνα με τη συνεισφορά της στην οικονομία της Κύπρου, τότε δεν θα υπήρχαν τα μεγάλα προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε σήμερα όπως είναι η εποχικότητα, το all inclusive, η υποβάθμιση του Κέντρου του Δήμου και η μεγάλη ανεργία ιδιαίτερα στους νέους».

Ακολουθούμε μια δυναμική και διεκδικητική πολιτική με επιχειρήματα «για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, τονίζοντας σε όλους τη σημασία της Αγίας Νάπας και τη συστημικότητά της. Αυτή η στρατηγική άρχισε να αποδίδει καρπούς με αποτέλεσμα η σημερινή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη σημαντικότητα και την συνεισφορά του Δήμου  μας στην κυπριακή οικονομία, με αποκορύφωμα το χαρακτηρισμό μας ως «Αστικό κέντρο», επιτρέποντάς μας την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια για τη Βιώσιμη αστική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Καρούσος.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση στηρίζει την Αγία Νάπα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της, ο κ. Καρούσος απάντησε ότι «τα δύο τελευταία χρόνια πετύχαμε ώστε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη σημαντικότητα όχι μόνο της Αγίας Νάπας, αλλά και της επαρχίας Αμμοχώστου. Μέχρι πριν από τρία χρόνια η ελεύθερη Επαρχία  Αμμοχώστου ήταν η πιο παραμελημένη επαρχία, η οποία ενώ προσέφερε τόσα πολλά σε έσοδα στη οικονομία του τόπου, εντούτοις δεν λάμβανε σχεδόν καμία στήριξη».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε δυσαρέσκεια «με τον τρόπο που η Ενωση Δήμων διανέμει την κρατική χορηγία, αφού δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη ο τουρισμός και επομένως ο ισοδύναμος πληθυσμός. Έχουμε κουραστεί και βαρεθεί από όλη αυτή την υπόθεση και είναι καιρός όλα αυτά να αλλάξουν».

Αναφερόμενος στην διεκδίκηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως «έχουμε ώριμα έργα και διεκδικούμε με αξιώσεις χρηματοδότηση από τέτοια προγράμματα. Μερικά από τα έργα είναι η ανάδειξη και αναβάθμιση του μεσαιωνικού μοναστηριού, η μετατροπή του σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο και η δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου και συνεδριακού κέντρου. Επίσης η δημιουργία υπαίθριου αμφιθεάτρου, η δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου / θεματικού πάρκου/ δημόσιου κήπου, η  δημιουργία πρότυπου κέντρου αυτισμού, η υλοποίηση έργων  προσβασιμότητας για άτομα με ΑμΕΑ, η ανάπτυξη πολιτικής πράσινων οροφών, η ανάπλαση του Κέντρου της Αγίας Νάπας και η ένταξη μας σε περιβαλλοντικά προγράμματα με στόχο τον χαρακτηρισμό της Αγίας Νάπας ωε περιβαλλοντική πόλη με μηδενικά απόβλητα».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ευχαρίστησε «τους δημότες για τη συμμετοχή τους στα κοινά», τους κάλεσε να συνεχίσουν να στέλλουν στο Δημοτικό Μέγαρο «τις προτάσεις, τις  ιδέες και την κριτική τους» και διαβεβαίωσε πως «με δυναμισμό και διεκδικητικότητα θα συνεχίσουμε μαζί, με στόχο την υλοποίηση της στρατηγικής μας αλλά και να καταστεί η Αγία Νάπα το καλύτερο ευρωπαϊκό θέρετρο της Μεσογείου».