«

»

Jul 15

Παλαιχώρι: Ένα χωριό με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά

Οι περισσότεροι το ξέρουν ως Παλαιχώρι. Λίγοι γνωρίζουν ότι το χωριό αποτελείται από δύο κοινότητες (Παλαιχώρι Ορεινής και Παλαιχώρι Μόρφου), μετά από το διαχωρισμό που έγινε το 2001 χάρη σε σχετικό δημοψήφισμα. Το χωριό αυτό κατάφερε να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά μέσα από τους πλούσιους ιστορικούς και πολιτιστικούς του χώρους. Είναι γεγονός, πως τα Παλαιχώρια έχουν να επιδείξουν εξαίσια έργα αρχιτεκτονικής, τόσο λαϊκής όσο και εκκλησιαστικής, μνημεία αγώνος, αλλά και αριστουργήματα τέχνης.

 

παλαιχώρι

 

παλαιχώρι 2

 

Ένας τρόπος επίδειξης αυτού του πλούτου είναι μέσα από την εσωτερική διακόσμηση των ναών. Χωρίς αμφιβολία, οι ναοί του Αγίου Λουκά, του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας της Χρυσοπαντάνασσας και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγία Σωτήρα) ξεχωρίζουν για την πολύχρονη ιστορική τους πορεία και για τον πολιτισμικό τους πλούτο. Μάλιστα, υπάρχουν και δύο εκκλησίες με σημαντικότατη ιστορία, η μια είναι του Τιμίου Προδρόμου και η άλλη του Τιμίου Σταυρού. Υπάρχει επίσης και το εξωκλήσι της Αγίας Χριστίνας το οποίο σήμερα ονομάζεται εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Ναός της Παναγίας της Χρυσοπαντάνασσας

 

Ναός του Αγίου Λουκά

 

Ναός του Αγίου Γεωργίου

 

 

 

Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

 

Επίσης στο χωριό υπάρχει αγροτουριστική υποδομή, με ξενώνες και χώρους εστίασης. Άλλωστε, η ευκαιρία να ζήσεις για λίγο σε ένα παλιό σπίτι με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, να απλώνεται μπροστά σου (με εικόνες και άλλα αντικείμενα) όλη η ιστορία του χωριού από την εποχή του μεσαίωνα, αλλά κυρίως να μπορείς να απολαύσεις το καφεδάκι σου σε μια καταπράσινη πλατεία με χαρακτήρα, είναι μοναδική και γίνεται πραγματικότητα στο Παλαιχώρι. Ο λόγος; Για το γνωστό Αρχοντικό Ρουσίας, ένα από τα πιο όμορφα αγροτόσπιτα του νησιού που σε συνδυασμό με την καταπράσινη κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, τους πολλούς μουσειακούς χώρους αλλά και το Bottle House καθιστούν το χωριό αυτό ξεχωριστό.

palaichori 2

 

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά άλλα σημεία ενδιαφέροντος στο χωριό. Η μέρα μπορεί να ξεκινήσει με ένα δροσιστικό ποτό ή ένα τσάι του βουνού στο καφενείο. Κοντά στην πλατεία βρίσκεται το διώροφο Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς, με πολλές ανεκτίμητης αξίας εικόνες («Άκρα ταπείνωση του Χριστού», 15ος αιώνας) και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Ιδανικό σημείο για μια πρώτη γερή γεύση.

Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς

 

Παραδίπλα, σε εξαιρετική κατάσταση θα δείτε το σπίτι με το φούρνο-κρησφύγετο που χρησιμοποιούσε ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Οι διάφορες αναπαραστάσεις που βρίσκονται μέσα και το μέρος από μόνο του θα σας συγκινήσουν!

Φούρνος - Κρησφύγετο Γ. Αυξεντίου

 

 

Κοντά βρίσκεται το ανακαινισμένο σπίτι του Πολύκαρπου Γιωρκάτζιη ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Άγαλμα της Κύπριας Μάνας. Αφού ανεβείτε τα εκατό περίπου σκαλιά για να φτάσετε ως εκεί, θα βρεθείτε σε ένα σημείο όπου η θέα του χωριού είναι πανέμορφη. Στο βάθος διακρίνεται και το παλιό σχολείο, κάτω από το οποίο βρίσκεται σε λειτουργήσιμη κατάσταση ο μεσαιωνικός ελιόμυλος. Δέκα λεπτά περπάτημα μέσω των λιθόστρωτων μονοπατιών και είστε εκεί. Όλοι οι χώροι είναι ανοικτοί Τρίτη και Τετάρτη 9.00-13.00 και όλες τις υπόλοιπες μέρες και ώρες με προσυνεννόηση.

 

Συνεπώς, η περιοχή, στο σύνολό της, μπορεί να θεωρηθεί μια υπαίθρια Ιστορική Πινακοθήκη του ανθρώπινου πολιτισμού, τα έργα της οποίας εκτίθενται στο αναλλοίωτο κλιματο-γεωφυσικό περιβάλλον που τον ενέπνευσε, προσδίδοντας μάλιστα στα χαρακτηριστικά του την αίσθηση του «αρίστου μέτρου».

http://www.mykypros.com