«

»

Mar 01

2017: Προκλήσεις και Προοπτικές

του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΚΚΟΥΡΑ*

ntinos-kakkouras-acta

Ο τουριστικός τομέας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας, στηρίζοντας με τις επιδόσεις του την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

Αυτό καταδεικνύεται από τη φετινή αύξηση του 20% στις αφίξεις των τουριστών και από την αύξηση των εσόδων, η οποία υπολογίζεται να αγγίξει τα €2.4 δις σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Παρόλες όμως τις φετινές αυξήσεις στα έσοδα και στις αφίξεις των τουριστών, ο τουριστικός τομέας της Κύπρου επιβάλλεται να αναμορφωθεί και να εκσυγχρονιστεί για να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των τουριστών. Το μεγάλο στοίχημα για το 2017 είναι να διατηρήσουμε τις υψηλές επιδόσεις και αν είναι δυνατό να τις αυξήσουμε, με απώτερο στόχο τη συνέχιση της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα.

Τα νέα έργα υποδομής που εξαγγέλθηκαν, αλλά και η απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει Υφυπουργείο Τουρισμού, αναμένεται ότι θα έχουν καταλυτικό ρόλο στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και στην επιτυχή διαμόρφωση μιας νέας τουριστικής πολιτικής της χώρας μας.

Για να πετύχουμε το στοίχημα του 2017, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να δοθούν ριζοσπαστικές λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ο τουριστικός τομέας της Κύπρου έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και προοπτικές το 2017, με κυριότερη την ανάγκη να καταστεί ισχυρότερος στο διεθνή ανταγωνισμό, μεγιστοποιώντας την αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων.

Επιτακτική είναι η ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι ξενοδοχειακές μας μονάδες έτσι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα των γηρασμένων κτηριακών υποδομών των ξενοδοχείων μας και να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή κινήτρων, με τη χρηματοδότηση, την απαλλαγή από φορολογίες και άλλες επιβαρύνσεις.

Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας παρατηρούμε ότι η Κύπρος έχει καθιερωθεί ως ένας εκ των ακριβότερων προορισμών της περιοχής μας, έχοντας και το μειονέκτημα της μεγαλύτερης απόστασης πτήσης από τις κύριες αγορές μας. Εισηγούμαστε όπως καθοριστεί ανώτατη τιμή πώλησης στα είδη πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να περιοριστεί η αισχροκέρδεια.

Η φιλοσοφία του “ήλιος και θάλασσα” δεν είναι αρκετή στα σημερινά δεδομένα. Ο σύγχρονος τουρίστας έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις. Ο ΚΟΤ έχει κάνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την ανάπτυξη του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, όπως ο αθλητικός, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός, κλπ,, αλλά χρειάζονται να γίνουν και άλλες επενδύσεις στους τομείς αυτούς. Οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας και μπορούν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες εισροές τουριστών.

Η Κύπρος διαθέτει ήπιο κλίμα και αυτό αποτελεί διαχρονικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της εποχικότητας. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με την παροχή επιχορήγησης σε ξένους διοργανωτές ταξιδίων για ναυλωμένες πτήσεις το Χειμώνα, με την παροχή μειωμένων τελών από τα αεροδρόμια μας, με τη μείωση κόστους των ξενοδοχειακών μονάδων, με τη μεγαλύτερη προβολή της Κύπρου στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με τη δωρεάν είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και με την αύξηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ακόμα ένα θέμα που χρήζει βελτίωσης, είναι οι τουριστικές υποδομές. Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία στερούνται βασικές υποδομές, υπάρχει έλλειψη δημόσιων χώρων για εξυπηρέτηση των τουριστών, ενώ το ωράριο των μουσείων θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να δίνεται αρκετός χρόνος στους επισκέπτες να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς μας χώρους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβριο, όπου ο ήλιος αργεί να δύσει και κατά την διάρκεια της ημέρας επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Συνοπτικά, λοιπόν, ο τομέας του τουρισμού χρειάζεται ένα γενικό “λίφτινγκ” που θα τον καταστήσει πιο ελκυστικό για τους ξένους. Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η καλύτερη προβολή στο εξωτερικό και η άμεση προώθηση των νέων έργων υποδομής πρέπει να είναι το τρίπτυχο των ενεργειών μας για το επόμενα χρόνια.

Με την ευκαιρία αυτή, τονίζουμε ξανά ότι οι τουριστικοί πράκτορες, παρά τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι πανέτοιμοι να συμβάλουν με τη δράση τους σε μια ακόμα χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό μας.

*Πρόεδρος ACTA